Als je iets wilt moet je wel durven springen!

Ik doe nu iets dat altijd al bij mij paste.

Als je iets wilt, kan de stap soms groot lijken, maar als je iets wilt moet je wel durven springen. Niemand anders doet het voor je, je moet zelf doen!

Daarom ging ik twee jaar geleden naar de open dag voor volwassenonderwijs van het ROC in Hengelo. Om te kijken wat er mogelijk was. Daar kwam ik niet alleen in aanraking met de mogelijkheid van een technische opleiding, maar ook met Twents Fonds voor Vakmanschap.

Vanuit mijn mbo- opleiding richting horeca, ben ik ooit het slagersvak ingerold en heb ik jarenlang in de winkel gestaan. Dat was heel divers. De laatste jaren werkte ik echter als slager in de industriële sector, waar je veelal de hele dag hetzelfde deed. Zwaar werk en eentonig. Ik merkte dat ik niet meer met plezier naar mijn werk ging, iets dat wel belangrijk is. Zeker als je nog heel wat jaren te gaan hebt tot aan je pensioen. Reden voor mij om toch te gaan onderzoeken waar ik wel weer blij van werd. Mijn vader werkte zijn hele leven in de techniek. Als kind ging ik vaak mee naar zijn werk bij Philips. Dat is me ook altijd wel bijgebleven. Thuis sleutelde ik graag aan mijn fiets, mijn brommer en zette ik computers in elkaar. Dat ICT en techniek mij ligt merkte ik ook wel in mijn werk als slager bij mijn laatste werkgever. Als er probleem was met de computer kon ik het meestal oplossen en kreeg ik vaak te horen, daar moet je wat mee doen. Tijdens de open dag vond ik het vak frezen en draaien dan ook gelijk goed bij me passen. ICT en techniek vond ik altijd allebei al mooi. Dat je ook echt iets maakt. Hier vind ik dan ook beide terug.

Met de wetenschap van de opleidingsmogelijkheden en de scholingscheque ben ik via een vriend terecht gekomen bij HP Valves. Hij werkte daar en zei tijdens een verjaardag toen ik aangaf dat ik wat anders wilde: ‘Is het werk dat ik doe, dan niet iets voor jou?’ Zijn werkgever is nu ook mijn werkgever. Nadat ik een dag heb mogen meelopen en een gesprek heb gehad, mocht ik solliciteren en ben ik vorig jaar juni hier begonnen. HP Valves heeft mij gelijk een contract aangeboden en ze hebben ook meebetaald aan de opleiding die ik gedaan heb. Eigenlijk hadden ze op dat moment geen vacature, maar omdat ik zo gemotiveerd en enthousiast was en ze ook willen investeren in mensen, hebben ze mij deze kans gegeven.

Het was natuurlijk best pittig om weer opnieuw naar school te gaan en te leren. Zeker ook met twee kleine kinderen thuis. Als je dit wilt moet je er echt ook wel voor 200% achter staan. Je hebt je werk én je studie. En in mijn geval had ik ook 25 jaar niets gedaan, dan moet je er wel even weer inkomen. Ik heb bijna al mijn vrije tijd in school gestoken en het leren. Dat kost een jaar maar daarmee heb ik bereikt waar ik nu ben. De opleiding was best pittig en zwaar maar ik heb alles gehaald. De theorie ging heel goed. De praktijkopdrachten steeds beter, daar groei je in. Je ziet dat je voortgang maakt per opdracht die je afrondt. Dat komt omdat je je steeds verder verdiept. Veel heb ik ook geleerd in de praktijk van mijn collega’s. En zij soms ook weer van mij, doordat ik anders en met een frisse blik naar processen kijk.

Vanaf de start hier was het een warm bad. Je hoort er gelijk bij. Het is één geheel en laagdrempelig. Als er iets is, waar je wat van af wilt weten, dan loop je ergens naar toe en vraagt het. Je kunt iedereen aanspreken. Je overlegt vaak over uitvoering en ook ik mag daarin meepraten. Samen kom je dan uit op het programma dat passend is. Ook de collega’s van Engineering lopen veel op de vloer. Toen ik hier begon heb ik op alle afdelingen gesprekken en uitleg gehad. Daardoor word je je bewust wat er in het bedrijf gebeurt. En voel je ook dat je erbij hoort.

In de toekomst wil ik graag nog verder leren, door middel van cursussen. Nu eerst kilometers maken en een volleerd verspaner worden. Daar ben ik mee bezig. Ik werk nu vrijwel zelfstandig. Bij een complex programma helpt een collega nog wel, maar eenvoudige programma’s kan ik meestal geheel zelf.

Ik ga nu met veel plezier iedere dag met plezier naar mijn werk! Ik ben dankbaar dat HP Valves mij deze kans heeft gegeven en hoop hier natuurlijk lang te kunnen blijven. Mocht dat niet zo zijn, dan heeft mij dit wel geholpen aan een andere toekomst. En heb ik met dank aan mijn werkgever en de scholingscheque kunnen investeren in mezelf. Ik krijg vaak veel positieve reacties uit mijn omgeving. Ook wel ontzag. Natuurlijk is er ook een dosis lef nodig om over te stappen naar iets anders. Je legt het oude neer en begint aan iets nieuws. En dat is verandering. Misschien ook wel gedurfd en dapper zoals sommige mensen in mijn omgeving zeiden. Als je iets wilt moet je er natuurlijk voor de volle 100% voor gaan, erachter staan en dan moet je het doen. Uit mezelf is de motivatie ontstaan. Ik ben blij dat ik de stap heb genomen. Want ik doe nu iets dat eigenlijk altijd al bij mij paste en dat ik diep in mezelf ook altijd leuk heb gevonden.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.