Ik wil gewoon meedoen!

Niks is onmogelijk.

Ik wil gewoon meedoen! Meedoen met alles dat andere twintigers ook in het leven doen.

Ondanks dat ik in een rolstoel zit doordat ik een dwarslaesie heb. Die heb ik opgelopen in mijn behandeling voor uitgezaaide kanker in mijn rug, nadat ik eerder een hersentumor had. Toch zie ik mezelf niet als patiënt. Ik wil gewoon doen waar ik zin in heb. Dus ik ga naar feestjes en festivals. Ik ben nog steeds veel in mijn werkplaats te vinden. Ik klus zelf aan mijn auto, een BMW7 serie waarmee ik, nadat ik uitbehandeld was, weer de Park & Party run heb gereden. Ik deed deze runs ook voordat ik in een rolstoel zat en ik vind het zó leuk dat ik dacht, dat ga ik weer doen.  Overdag onderweg  en overnachten in een tentje op een camping. Kijken wat je nog wel kunt. Natuurlijk heb ik aanpassingen, maar ik ga weer gewoon op vakantie. En ik wil nu ook gewoon weer aan het werk.

Ik heb via het UWV twee trajecten gedaan toen ik uit het Roessingh kwam. Eerst een ‘werkfit’ traject en daarna het traject ‘op weg naar werk’. Ik wilde hetzelfde werk gaan doen dat ik eerder deed. Voordat ik ziek werd, werkte ik als mechanisch monteur en deed ik een BBL-traject. Je moet hierbij denken aan noodstroom aggregaten en grote bootmotoren waar ik langere tijd aan werkte. Maar dat was niet meer haalbaar. Door deze trajecten heb ik kunnen ontdekken hoeveel uur ik kan werken en hoe belastbaar ik ben. Hoe het is om met een rolstoel op een werkvloer of in de werkplaats te zijn. Toch heb ik nu een WIA-uitkering, iets dat ik liever niet wil. Ontwikkelen is altijd al belangrijk voor me geweest. Nu ik goed gerevalideerd ben, wil ik dus ook weer verder in die ontwikkeling. Het UWV kon mij helaas niet verder helpen. Daarom ben ik zelf gaan kijken wat wel lukt. Zo kwam ik uit op de opleiding Technicus Engineering. Hiermee kan ik dezelfde branche waarin ik al werkte weer aan het werk was mijn gedachte, maar dan aan de ontwerpkant.

Voordat ik begon met de opleiding heb ik eerst bij Decona metaal in Denekamp een maand mee mogen lopen, om te ontdekken of ik het technisch tekenen ook echt leuk vond, zodat ik wist waar ik aan begon. De opleiding bestaat grotendeels uit thuisstudie en daarnaast in totaal 2 jaar stagelopen. Inmiddels heb ik drie stages gelopen en ben ik bijna klaar.

Op dit moment loop ik stage bij UT Twente, waar ze zich bezighouden met biomechanische engineering. Ze ontwikkelen en maken robots voor operaties, maar ook protheses en draagbare robotica. Oftewel alles wat te maken heeft met de techniek om het menselijk lichaam te laten functioneren. Ik ben al eerder met ze in aanraking geweest, toen ik vier jaar geleden door het Roessingh werd gevraagd of ik het exo-skelet wilde testen, dat ze op de UT hadden ontworpen en gemaakt.

Hier zie je hoe ik op de beurs laat zien hoe het werkt. Nu ik zelf door mijn opleiding ook met de kant van het ontwikkelen bezig ben, was het wel heel bijzonder dat ik hier mijn derde stage kon lopen. Tijdens deze stage heb ik enorm veel kunnen leren. Mijn stageopdracht is het ontwerpen van een stoel waarin iemand die met een exo-skelet loopt, op de stoel kan zitten om even te rusten. De stoel wordt ook gebruikt om het exo-skelet op te zetten voor vervoer of als het skelet getoond wordt tijdens een beurs. Een hele mooie opdracht, waar ik nog mee bezig ben en waar ik van het begin tot het eind alles voor heb gedaan. Gegevens verzameld, concepten gemaakt, uitgewerkt in 3D en nu gaan we de stoel bouwen. Ook de uitwerking van het onderhoud komt hier nog bij.

Ik hoop dat deze opleiding mij weer aan het werk helpt. Ik wil ook wel bij een internationaal bedrijf werken. Leven Lang Ontwikkelen is voor mij iets dat ik ook hierna blijf doen. In mijn stages heb ik geleerd anders te kijken of te denken, vooral op de Universiteit Twente. Ik heb tijdens het concepten maken een morfologisch schema gemaakt, waar ook dingen in staan die helemaal niet logisch zijn, maar door toch te proberen daar een concept mee te maken kun je op hele bijzondere dingen uit komen. Ik heb op deze manier, bijvoorbeeld een functie van een ‘niet logisch’ concept toe kunnen passen op het concept dat ik uiteindelijk verder uit heb gewerkt. Ik ben ook echt heel blij met alles dat ik geleerd heb en dat ik het in de praktijk heb toe kunnen passen. Mijn volgende scholing wordt denk ik een opleiding gericht op Solidworks, dat is 3D CAD tekenen. Daar is niet alleen heel veel werk in te vinden, ik vind het ook erg leuk om te doen. Ik probeer natuurlijk vaak thuis zal eens wat uit en heb bijvoorbeeld een rolkooi ontworpen voor mijn Suzuki 4x4.

Mijn positieve mindset en doorzettingsvermogen hebben me hier gebracht. Voor school kwam daar nog een stuk planning bij. Dat ik zo’n drive heb, komt mij in de scholing wel goed te pas. Aan motivatie geen gebrek. Ik wil ook gewoon graag verder en weer aan het werk. Weer meedoen!

Niks is onmogelijk. Dat is het motto van de Zwarte Cross en dat vind ik de mooiste zin ooit. Dat geldt ook voor jezelf scholen. Om te gaan voor waar je in gelooft!

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.