De techniek staat niet stil!

De techniek staat niet stil. Dus je moet bijblijven.

Elke monteur weet dat. Als je bij dealerbedrijven werkt, kom je vaak in aanraking met opleidingstrajecten van de fabrikant.

Werk je in een onafhankelijke garage dan leer je vooral van collega’s, maar zul je ook gewoon zelf de schoolbanken weer in moeten. Behalve dat je veel over je vak leest en filmpjes kijkt, moet je mee bewegen en je blijven verdiepen in je vakmanschap.

Mijn vader kent bijvoorbeeld vooral de mechanische kant, terwijl kennis van elektronica nu ook heel belangrijk is. Twintig jaar geleden is hij begonnen met een garagebedrijf voor motoren. In mijn jeugd en natuurlijk ook tijdens mijn opleiding was ik na school altijd in de garage te vinden. Ik ben er door de thuissituatie heel natuurlijk ingerold. Tegelijkertijd was het ook wel een jongensdroom om uit school, hele dagen in de werkplaats te vertoeven. Dingen te demonteren en weer in elkaar te zetten. Elektronica heeft mij altijd geïnteresseerd en leren ging mij ook gemakkelijk af. Wat dat betreft had ik ook wel naar het hbo gekund, maar dan ben je meer bezig met berekeningen en productontwikkeling en mijn hart ligt toch wel echt bij de uitvoering en de techniek.

Daarom koos ik eerst heel bewust voor het vmbo en daarna voor een mbo-opleiding Automotive. Je leert hier alles wat je moet leren als monteur én alles wat je moet leren om eigen ondernemer te zijn. Na mijn opleiding heb ik eerst nog een tijd gewerkt bij mijn stagebedrijf. In 2018 ben ik daar gestopt en in de zaak van mijn ouders gestapt. We hebben veel verbouwd en een compleet nieuwe werkplaats gerealiseerd, voor zowel auto’s als motoren. Recent heb ik de opleiding APK keurmeester gehaald en nu de cursus F-gassen GMTO. Tijdens deze laatste cursus heb ik alles geleerd over airco’s. Repareren deed ik al, maar leeghalen en vullen mocht ik nog niet. Voor mij een belangrijke cursus, omdat je dit in het onderhoud steeds vaker tegen komt. Deze kennis en dit certificaat moet je hebben om dit werk uit te mogen voeren. Veiligheid en milieu zijn hierbij belangrijke aspecten.

Ik kan nu steeds meer binnenshuis waar ik normaal voor weg moest. Ik ben dus minder tijd kwijt en kan meer doen. Inmiddels heb ik ook geïnvesteerd in nog betere diagnose-apparatuur om alle storingen op te lossen. Overigens moet je natuurlijk wel zelf achterhalen wat het probleem is, de computer geeft alleen aan waar de storing zit. Door het traject dat ik heb gedaan, van vmbo doorstromen naar mbo niveau 4, heb ik veel meer basiskennis en kan ik dit soort analyses goed maken. Nu kies ik voor de verdieping, waardoor ik nog allrounder word en de klant nog beter kan bedienen. Daar streef ik ook altijd naar, meer mogelijkheden in het aanbod qua onderhoud.

Mijn volgende stap is mij nog meer verdiepen in electrische auto’s. Dit heb ik in mijn opleiding uiteraard ook wel gehad, maar de techniek staat niet stil, die blijft zich ontwikkelen en de tijd gaat snel. Je moet wel bijblijven, wil je alle onderhoud goed kunnen uitvoeren.

Na alle recente investeringen in mijn bedrijf, was ik heel erg blij dat ik deze cursus kon doen via Twents Fonds voor Vakmanschap. Goed dat dit fonds er ook is voor de ZZP-er.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.