Leren gaat me nu makkelijker af dan vroeger.

Met dit papiertje ligt de toekomst open!

Vroeger was leren echt een uitdaging voor me. Ik ben dyslectisch en dat was toen ik jonger was een groter obstakel om door de theorie heen te komen dan nu.

Waarschijnlijk gaat het nu beter, omdat ik veel van de stof kan dromen, doordat ik het allemaal uit de praktijk al ken. Maar lezen en leren gaat me nu ook veel makkelijker af. Gelukkig wel. Daardoor lukt het me nu wel om een diploma te halen.

Naast mijn werk als servicemonteur, heb ik ook mijn eigen bedrijf in licht- en geluidverhuur en ben ik DJ.

Voor Corona was ik dan ook altijd dag en nacht in touw en aan het werk. Doordat het werk in mijn eigen bedrijf stil kwam te liggen, had ik ineens veel tijd om handen. En kwam er ruimte, waardoor ik aan het denken kwam over mijn werk en mijn toekomst. Ik kwam tot de conclusie dat mijn hart echt ligt bij de meer grote en industriële koeltechniek, iets dat ik toen niet deed qua werk. Maar kwam ook aan het nadenken over het feit dat ik geen papiertje heb. En toen dacht ik: Als ik wat wil, moet ik het nu doen. Ik heb nu tijd om te leren naast mijn werk. En met de scholingscheque nu ook de kans!

Ik heb door de jaren heen veel avondcursussen elektrotechniek en koeltechniek gedaan, maar altijd specifiek gericht op het werk dat ik uitvoer. Een overkoepelend mbo-diploma ontbrak en dat is wel belangrijk heb ik gemerkt als je aan het solliciteren bent. Je wordt daar toch op afgewezen. Als ik ooit in de toekomst bij een grote organisatie wil werken, moet ik een mbo-diploma hebben. Een andere wens van mij is het volgen van de vakopleiding monteur middenspanning. Hiervoor heb je minimaal een mbo-opleiding niveau 2 nodig. Alle reden dus, om aan de slag te gaan en stappen te ondernemen, wat ik ook heb gedaan.  

Achteraf denk ik, dit had ik 10 jaar geleden moeten doen. Maar ik geloof ook dat ik er nu makkelijker doorheen rol, juist door alle ervaring die ik inmiddels op de werkvloer en in vorige cursussen heb opgedaan. Ik moet er natuurlijk wel wat voor doen. Ik werk elke dag tot 17:00 uur in Enschede bij Industrial Air Company. Daarna rij ik naar huis in Tubbergen en dan moet ik nog weer naar het ROC in Hengelo twee avonden in de week. Ik volg hier de opleiding mbo elektrotechnisch monteur niveau 2. Het lukt mij vaak wel om op de twee avonden op school alles te doen. Wat mij in het begin wat tegenviel waren algemene vakken zoals Maatschappijleer, Nederlands en Wiskunde. Die horen ook bij de opleiding en dan moet je wel even graven hoe het ook alweer zat met veel leerstof. Maar de vaktheorie, daar fiets ik zo doorheen.

Zodra ik dit heb afgerond ga ik me zeker nog verdiepen in specifieke vakopleidingen. Als ik niveau 2 haal met alle cijfers hoger dan een 7, wat tot nu toe prima lukt, kan ik hierna door naar niveau 3 en dat duurt dan maar een half jaar. Dat ga ik natuurlijk wel doen! Net zoals de middenspanning opleiding die ik al heel lang wil doen. Straks kan dat. Ik heb de smaak nu te pakken.

Ik krijg ook goede support hier op mijn werk. Sommige opdrachten vanuit school moet ik in de praktijk en op locatie doen. Hier moet ik dan een verslag van maken met foto’s en daarvoor krijg ik van mijn leermeester ruimte en zeker ook begeleiding op het werk. Ik leer daarin ook veel van hem. Ik ben de derde monteur binnen een bedrijf waar heel veel kennis is. We zijn een nieuw bedrijf maar met zeer ervaren medewerkers, die de nodige meters hebben gemaakt in dit vakgebied, ik ook. Uiteindelijk komen er straks ook leerlingen en het is de bedoeling dat ik die ga begeleiden. Ook daarom wil ik een diploma. Dan kan ik straks leermeester voor deze jongens zijn en doorgeven wat ik weet.

Ik kijk wel anders tegen leren en ontwikkelen aan dan vroeger. Nu is dat belangrijk. Ik sta volwassener in het leven. Ik zie nu dat ik met een diploma meer keuze heb in de arbeidsmarkt. Ik ontwikkel mezelf nu ook meer en heb straks kennis om breder ook ander werk te kunnen uitvoeren bijvoorbeeld. Ik weet wat er op de markt te doen is en ik wil verder groeien. Waar me dit brengt vind ik nog wel lastig om goed te bepalen, maar dat het me meer brengt en dat ik door alle scholing straks breder inzetbaar ben qua industriekoeling, weet ik al wel. Daar ligt ook echt mijn passie bij industrieprocessen en vanuit daar de koeltechniek in op servicegebied en de zaken op lossen. Of een technische dienst uitleg geven over onderhoud van bepaalde machines. Misschien in de toekomst groeien naar een functie als werkvoorbereider of projectbegeleider. Ik ga kijken waar ik uitkom.

Met dit papiertje straks in mijn handen, ligt mijn toekomst in ieder geval nog meer open!

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.