Ik kijk altijd vooruit!

Zes jaar geleden moest ik vluchten uit Syrië. Eenmaal in Nederland heb ik mij eerst de Nederlandse taal eigen gemaakt. Daarna ben ik begonnen aan een zorgopleiding op niveau 1 en vervolgens heb ik ook niveau 2 behaald. De zorg was een bewuste keuze, iets waar ik over na had gedacht, ondanks mijn achtergrond in de bouw in mijn land van herkomst. Ik wilde uiteindelijk zelfs de opleiding verpleegkunde doen.

Toen ik echter daadwerkelijk in de zorg aan de slag ging, kwam ik erachter dat het niet bij mij paste. Mijn hart ligt toch bij de bouw. Het werken met mijn handen en iets tastbaars maken, boeit mij meer. Daarom ben ik op zoek gegaan naar ander werk. Via een uitzendbureau kwam ik bij FPS terecht. FPS verzorgt de brandveiligheid in gebouwen en past deze bouwtechnisch aan. Het is ander werk qua bouw dan ik kende, maar ik leer hier veel en ben van nature wel heel handig.

FPS heeft mij op een gegeven moment een contract aangeboden. We zijn op dat moment ook gaan kijken naar een opleiding, want dat vind ik, en mijn werkgever gelukkig ook, belangrijk. Vaardig ben ik al, maar ik wil ook groeien en mezelf ontwikkelen en de diploma’s daarbij halen. Ik ben begonnen aan een MBO opleiding Allround timmerman niveau 3. Naast mijn fulltime baan, ga ik op maandagavond en dinsdagavond naar school. Ik leer hier veel. De taal ben ik inmiddels goed machtig, maar grammatica vind ik nog wel moeilijk. Ik krijg nu Nederlands op niveau 3, rekenen en ook vakgerichte lessen zoals meten.

De praktijk leer ik op de werkvloer. Hier ben ik onderdeel van een koppel en werk ik samen met een maatje. De ervaren timmerman/vakman neemt de leiding en stuurt de jonge garde aan. Ik ben nu de tweede timmerman, maar in de toekomst kan ik meer zelfstandig werken en zelfs project verantwoordelijke timmerman zijn. Om te zorgen dat ik deze stappen kan maken, volg ik bij FPS een leerplan, die mij helpt bij mijn groei en ontwikkeling.

Toen ik in Nederland kwam, heeft men mij de kans gegeven om mijn eerste opleidingen te doen. FPS heeft mij de kans gegeven terug de bouw in te gaan op een plek waar ik kan doorgroeien.

Ik voel mij lekker en ik vind mijn werk ook heel gezellig. Op dit moment werken we in een verzorgingshuis, op een gesloten afdeling van een verzorgingshuis. Door mijn zorgachtergrond is dit voor mij een bekende omgeving. Het is niet altijd makkelijk om werken en studeren te combineren, maar in de toekomst heb je er zoveel voordeel van, dat ik hier nu in investeer en ook in de weekenden leer.

Ik ben volgens mijn werkgever wel een voorbeeld voor anderen, omdat ik nog maar zes jaar in Nederland ben, de taal al goed beheers, een vast contract heb, een opleiding volg en zelfs bezig ben om een huis te kopen. Zo zit ik ook wel in elkaar. Ik probeer dingen. Als het niet lukt, moet je het op een andere manier proberen en vooral niet opgeven. Juist door fouten te maken, leer je. Als het ene niet lukt, dan lukt het andere wel. Ik werk al sinds mijn veertiende. Zware tijden zoals ik heb meegemaakt, leren je veel als mens. En natuurlijk heb ik soms stress om werk en school te combineren. Ik probeer altijd naar voren te kijken en niet achterom. Ik heb veel op moeten geven, maar ik heb er ook veel voor terug gekregen en werk er dagelijks aan om dat te blijven realiseren.

Mijn motto is: Je kunt altijd beter, dus blijf jezelf ontwikkelen. Op dit moment is mijn doel deze opleiding van drie jaar te halen. En daarna wil ik de stap maken naar uitvoerder of en wie weet in de toekomst naar teamleider. Dat heb ik zelf in de hand. Ik heb een mooie toekomst bij FPS Bouw. Ik kijk dan ook vooruit én naar de mogelijkheden op de lange termijn.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.