IKBINDR nog niet, maar ik ben onderweg. IKBINDR straks wel!

Alles begint met scholing!

Dat vat eigenlijk samen hoe ik in mijn werk sta en als ik straks mijn diploma heb behaald. Ik ben heel leergierig en wil mezelf blijven ontwikkelen. Mijn ultieme droom weet ik nog niet, ik heb geen stip op de horizon, maar ik weet wel dat de techniek me goed ligt en dat ik altijd opnieuw op zoek ga naar verdieping. 

Daarom ben ik ook erg blij dat de opleiding die ik nu doe, vorig jaar tijdens mijn gesprek met HR bij Demcon op tafel kwam. Ik doe deze 3-jarige opleiding 1e monteur Mechatronica samen met twee andere collega’s bij SMEOT in Hengelo.

Drie jaar geleden ben ik bij Demcon terecht gekomen via mijn zwager, die hier tijdens een tussenjaar werkte. Ik kom oorspronkelijk uit de horeca, maar heb ook altijd veel affiniteit met de techniek gehad. Ik ben begonnen als productiemedewerker en dit werk bestaat vooral uit assemblagewerk. Dat ging mij gemakkelijk af. Ik heb inmiddels aan verschillende lijnen in productie gewerkt en ook in de cleanroom. Voor de lijn in productie waar ik nu werk, ben ik ook het aanspreekpunt. Dit houdt onder andere in dat ik nieuwe medewerkers inwerk, collega’s opleid en contactpersoon ben voor andere afdelingen.

Belangrijk is dat ik er veel plezier in heb. Toch was ik ook benieuwd naar de andere kant van de techniek en wilde ik graag weten hoe bijvoorbeeld een tekening te lezen. Vroeger ging ik niet graag naar school. Nu vind ik het leuk! Natuurlijk denk ik wel eens ‘had ik het toen maar afgemaakt’, maar ik weet ook dat het me nu wel lukt omdat ik meer interesse heb in wat ik leer en meer open sta om dingen te leren.

Het gaat dan ook echt fantastisch en boven verwachting. Dat had ik niet verwacht. Ik snap nu nog meer van het proces achter het product sinds ik deze opleiding volg en ik neem de lesstof weer mee in mijn werk hier op de werkvloer. Het is een brede opleiding, waarmee ik nog veel kanten uit kan. Aan het einde wil ik kijken wat me het meest ligt, wat ik echt leuk vind en me daarin dan nog verder verdiepen. Ik wil in mogelijkheden denken en ik wil leren. Misschien ook nog wel een andere richting in de techniek op.

Een diploma behalen is belangrijk. Ik heb de werkervaring, maar ik mis het papiertje. Dat blijft toch van belang als je bijvoorbeeld een stap wilt maken. Plezier is minstens zo belangrijk overigens en beide vind ik terug in wat ik nu doe. Door het volgen van deze opleiding haal ik namelijk maximaal plezier en kennis uit het werk dat ik doe. Efficiënt en snel werken deed ik al in de horeca. In het werk dat ik nu doe is het ook belangrijk om vooruit te kijken. Na te denken. Waar liggen eventuele problemen en hoe kun je deze tackelen voordat je ermee bezig gaat? Dat soort inzicht verkrijg ik nu ook, doordat ik in de opleiding andere dingen zie en onderzoek. Scholing is dus een belangrijk blijvend onderdeel. Naast je werkervaring en jezelf ontwikkelen op de werkvloer. Werkprocessen blijven namelijk in beweging. Ook daarin moet je bijblijven of zelf een aandeel hebben om deze te verbeteren.

Ik had al eens eerder naar scholing gekeken. Maar het feit dat ik geen niveau 2 heb behaald in mijn jeugd gooide destijds de deur dicht voor een BBL traject. Nu heb ik een toelatingstest gedaan en daarmee kon ik gelukkig wel beginnen met school. Ik heb ook weer vakken waar ik vroeger niet goed in was. Toch groeit het vertrouwen. De cijfers die ik nu haal, haalde ik vroeger niet. In al die jaren heb ik mezelf toch ontwikkeld en begrijp ik de stof nu gewoon beter.

Mijn vrienden en familie zijn echt heel trots en die vinden het supermooi dat ik dit nu doe. Je moet wel nieuwsgierig zijn, willen leren. Een beetje doorzettingsvermogen is ook handig, maar gewoon doen is het belangrijkste. Niet twijfelen, gewoon beginnen en ervoor gaan. Wat ik heb ervaren is dat het me makkelijker afgaat dan ik dacht. Natuurlijk krijg je in het begin veel informatie en lijkt het even veel, maar in de praktijk valt het echt mee. De eerste toetsen zijn zeker spannend. Maar als je gewoon rustig blijft gaat het eigenlijk prima. Je maakt je soms te druk terwijl het vaak makkelijker gaat dan dat je zelf denkt.

En ik ben vol vertrouwen naar de toekomst, waarin ik blijf leren. Nu eerst dit diploma.

IKBINDR nog niet, maar ik ben onderweg. IKBINDR straks wel!

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.