Ik was hovenier, ik ben nu IT-medewerker.

ICT heeft een wat stoffig imago. De realiteit is anders!

Vroeger, toen ik 15 was, vond ik ICT al leuk. Maar ik had het gevoel dat je als ICT-er ergens op een donkere plek zat met een paar computers en dat sprak me niet echt aan. Ik ben een heel sociaal persoon en altijd met mensen bezig, een beeld dat ik dus niet had bij ICT. Daarom ben ik destijds gaan werken als hovenier. 

De realiteit is echter heel anders. Het is namelijk een hele open sociale cultuur. En ook een hele leuke enerverende en toegankelijk omgeving, waarin ontwikkelingen snel gaan en je altijd weer met nieuwe dingen bezig bent. Dat geeft heel veel energie en dat weet ik nu ik alsnog in deze sector werk.

Nadat ik op mijn 24e een dwarslaesie heb opgelopen kon ik niet meer als hovenier werken. Omdat ik niet van stilzitten hou, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven en na wat omzwervingen, waaronder ook een aantal jaar nog op kantoor bij het hoveniersbedrijf waar ik al werkte, ben ik alsnog bij deze oude liefde van mij terecht gekomen.

Een leerwerkplek vond ik bij Visiegroep en in het eerste jaar van mijn opleiding ben ik cum laude geslaagd voor niveau 3 Systeembeheer. Ik hield me tijdens de opleiding onder andere bezig met het configureren van laptops voor medewerkers. Maar ook met email accounts aanmaken voor ambulante medewerkers. Bovendien hebben ze bij Visiegroep een dagbesteding geheel gericht op ICT. Niet alleen leerden we daar van elkaar door alle uitwisseling, ook werkte ik mee aan het onderhoud van de computers die hier staan.

Na dit jaar heb ik gesolliciteerd als netwerkbeheerder bij een ICT partij gericht op arbeidsdienstverlening. Ik werk op een grote ICT afdeling en ze zitten door het hele land. Ik wil uiteindelijk graag als netwerkbeheerder aan de slag. Daar werk ik naar toe. Op dit moment word ik eerst verder ingewerkt op de servicedesk en als ik doorstroom naar de volgende afdeling, start ik daar ook met netwerkbeheer.

Ik ben nu bezig met de opleiding ICT, niveau 4 aan het ROC. Het verschil met niveau 3 is dat je dieper op de materie in gaat. Niveau 4 is ook technischer en meer gericht op systeembeheer. Dit bereidt me ook voor op een vervolg op het HBO. Want dat komt wat mij betreft hierna. Ik denk er zelfs aan om een master af te ronden uiteindelijk.

School was vroeger geen hoge prioriteit. Ik wilde gewoon dingen doen, die ik leuk vond en dat was werken als hovenier. Vroeger leerde ik ook al makkelijk, maar was mijn motivatie minder. Nu ben ik supergemotiveerd en krijg ik energie van het leren. Mijn huidige werkgever stimuleert in jezelf investeren en biedt allerlei scholingsmogelijkheden, maar je moet het wel zelf willen. Jezelf ontwikkelen wordt hier beloond. Financieel maak ik dus mooie stappen door mijn scholing. Natuurlijk is de ICT een richting die heel kansrijk is. Ook als ik kijk naar de toekomst, mocht ik ooit nog eens elders wil werken.

Soms weet je pas hoe leuk je iets vindt als je het zelf ervaart. Als je je gaat verdiepen in bepaalde materie en het blijkt nog leuker te zijn dan je oorspronkelijk dacht. Voor mij gaat dit beslist op. Ik kijk wel eens of ik nog wat nieuws wil leren en dat zoek ik dan op. Soms lijkt het in het begin hocus pocus, maar als je je verdiept, dan is het altijd interessant en haalbaar. Hoe meer je leert, hoe makkelijker je het oppakt, is mijn ervaring en ik zie bij mezelf dus echt wel een learning curve.

Eigenlijk zorgt het leren voor nog meer verdieping en enthousiasme voor het vak waar ik nu mee bezig ben. Terwijl ik het al leuk vond voordat ik er aan begon. Je moet natuurlijk wel gemotiveerd zijn en doorzetten als je aan scholing begint. Ik rol er vrij makkelijk doorheen, maar ik doe er ook echt wel wat voor. Er is ook niks mis met werken voor wat je graag wilt gaan doen.

Ik vind het leuk, het was al mijn hobby en is nu ook mijn werk!

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.