Ontwikkelen is net als een boom die groeit!

Doorleren? Jazeker!

Ontwikkelen is net als een boom die groeit! Hout staat voor beweging, voor groei. Een boom groeit door elk jaar een nieuwe laag toe te voegen, de zogenaamde jaarringen.

Het bijzondere aan een boom is dat hij zijn hele leven blijft groeien en zich blijft ontwikkelen. Dat past ook bij mij. Op een gegeven moment wordt iets saai en wil je nieuwe kennis opdoen, die je in de praktijk kunt brengen. Meer uitdaging. Die vond ik in een nieuwe baan als voorman bij Donker Groen. Voor deze functie was het nodig dat ik een opleiding European Tree Worker (ETW) deed, iets dat ik al een hele tijd wilde. In mijn vorige functie heb ik ook wel bomen gesnoeid, maar ik miste de kennis en de achtergrond voor meer dan dat, want het is echt wel een specialisme. Door de opleiding ETW, heb ik nu nog meer én veel specifiekere kennis van bomen. Iedere boom is anders. Dood hout in een eik of dood hout in een wilg, daar zit veel verschil in. Iedere boom die je snoeit of moet afbreken geeft andere uitdagingen of gevaren. Ik heb nu meer kennis hoe ik dit aanpak en waar ik allemaal op moet letten. Je leert tijdens de opleiding ook veel op het gebied van snoeien, schimmels en paddenstoelen. Ook weet ik nu beter hoe ik een boom kan beoordelen als deze ziek is en hoe belangrijk boomveiligheid is. Een boom die in het centrum in de stad staat kent andere veiligheidseisen en heeft andere aandacht nodig dan een boom in het buitengebied.

Mijn nieuwe baan, maar zeker ook de opleiding heeft weer meer uitdaging in mijn werk gebracht. Bovenal heb ik een prikkel gekregen waardoor ik nog enthousiaster ben over wat ik doe. Biodiversiteit is namelijk enorm belangrijk. Neem als voorbeeld een boom die ziek is, die hoeft niet altijd weggehaald te worden. Juist niet. Want een boom is heel speciaal. Die heeft de capaciteit om zichzelf te herstellen en zich aan te passen aan de omgeving. Mits je dit geleidelijk en beheerst doet. Dat weten veel mensen niet. Ook niet hoe belangrijk bomen voor hen zijn en wat ze doen voor de mens en de natuur. Een oude boom doet meer voor ons dan een jonge boom, dus het is belangrijk om te kijken hoe je iets ook kunt laten bestaan i.p.v. het weg te halen. Dat is interessant om mee bezig te zijn.

Daarnaast wordt in veel bestekken vaak gevraagd dat een ETW-er de opdrachten uitvoert, dus is het ook een belangrijk papiertje. Tijdens de opleiding krijg je uiteraard veel huiswerk en daar moet je in investeren. Dat betekent tijd maken om te leren en serieus hiermee bezig zijn. Iets dat vanzelf gaat lijkt mij, omdat je je zelf verder wilt ontwikkelen. Iets dat ik heb kunnen doen met deze opleiding. Niet alleen qua theorie en uitvoering in de praktijk, maar ook als persoon. Ik ga nu eerst dit een paar jaar ervaren en dan weer een volgende stap maken. Uiteindelijk wil ik richting een uitvoerders-functie. Die kennis vergaar ik nu al. En blijf ik vergaren. Dus doorleren jazeker! Dan blijf je in beweging en groei je. Net zoals een boom.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.