Leren blijf je. Je hele leven lang!

Nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken motiveert mij.

Ik ben altijd al iemand geweest die met scholing bezig is gebleven. Begonnen als elektricien, maakte ik na een paar jaar de stap naar service – en onderhoud, waar ik heel veel ketelonderhoud en storingen heb gedaan.

Je merkt natuurlijk in de praktijk, dat het werk verandert. De techniek staat niet stil, dus het is essentieel om bij te blijven. Dat doe ik ook jaarlijks door allerlei cursussen. Je moet niet denken: Het zal wel. Je moet blijven kijken en denken: Hoe werkt dat?

Als je meer kennis hebt, kun je in de breedte meer, heb je een bredere basis waar je uit kunt putten. En dat maakt het werk leuker. Ik hoef ook niet altijd hetzelfde te doen, ik ben altijd wel nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Mezelf ontwikkelen en bijleren vind ik leuk. Er komen steeds meer nieuwe technieken op het gebied van warmtepompen en airco bijvoorbeeld. Dat leek mij interessant om me in te verdiepen. Vooral omdat ik als ik ergens aan het werk was, voor dat gedeelte een collega moest vragen. Met een scholingscheque van Twents Fonds voor Vakmanschap en een bijdrage van mijn werkgever Hoppenbrouwers Techniek Almelo, heb ik de opleiding F-Gassen gedaan.

Ik heb hierdoor weer een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Dat vind ik ook belangrijk. Als je eenmaal het kunstje kent, kun je dit lang volhouden, maar dan wordt het ook saai. Ik hou wel van uitdaging en ik ben nu breder inzetbaar. Ik kan qua onderhoud, maar ook op het gebied van storingen nu ook meer op het gebied van de koeltechniek. En in de duurzame nieuwbouw komen deze nieuwe technieken en systemen steeds vaker voor. Doordat ik nu op één project meerdere dingen kan, heb ik meer variatie in mijn werk en dat maakt het voor mij ook weer leuker.

Als je wat ouder bent is leren niet zo heel makkelijk, dan moet je er wel meer moeite voor doen. Naast de 10 opleidingsdagen, die bestonden uit een gedeelte theorie en praktijk, had je ook veel huiswerk. Dat deed ik meestal op zondagochtend, een vaste ochtend. Je kunt het niet alleen af met de lesdagen, je moet er echt wel tijd en ruimte voor maken. Het structureel aanpakken. Het was wel pittiger dan ik dacht. Toch is het een kwestie van gewoon doen!

Belangrijk vind ik dat je lol in je werk blijft hebben elke dag. Voor mij is dat toch elke keer ook weer meer willen weten van de nieuwe dingen, waar ik in mijn werk tegenaan loop. Dat kan door hierover te leren door middel van opleiding maar ik leer ook in de praktijk. Na de zomer hebben we ook een nieuwe praktijkschool bij Hoppenbrouwers Techniek Almelo.

Het geeft me voldoening dat ik dit heb gedaan en ik ben ook wel trots op mezelf dat ik dit gepresteerd en gehaald heb. Nieuwsgierigheid naar hoe dingen werken motiveert mij. Ik geef mijn zoon, die nu op het VWO zit, ook mee dat je niet klaar bent na school. Je staat nooit stil.

Leren blijf je. Je hele leven lang.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.