Ik heb er nu schik in!

Scholing maakt mijn werk nog leuker!

Waar ik eerder altijd een ‘nee’ voelde als het om scholing ging, is dat gevoel nu weg. Ik ben op mijn zestiende gaan werken en ben meer een praktijkman.

Ik moet het zien en tastbaar hebben. Van origine kom ik uit de metaal en ben ik constructiebankwerker. Hiervoor heb ik wel veel cursussen en trainingen gedaan, maar school was nooit echt mijn ding. Toch dacht ik nu ‘ik laat zien dat ik het wel kan’ en inmiddels ben ik vijf maanden onderweg met de opleiding en gaat het goed.

De dingen die ik in theorie leer, kom ik ook tegen op de werkvloer. Deze opleiding via het ROC van Twente, is ook echt gericht op de kennis en kunde die we nodig hebben bij EuroMouldings. Ik ben hier werkzaam als tweede man, als assistent-ploegleider. De reden dat ik deze scholing doe, is om het plaatje compleet te krijgen. De praktijk ken ik wel, maar ik wil ook de theorie nog meer onderbouwd hebben en het waarom weten.

De opleiding die ik samen met een aantal collega’s doe, is een operator A opleiding, waarbij alle onderwerpen die niet strikt noodzakelijk zijn, eruit zijn gehaald. Uiteraard zijn een aantal onderdelen gewoon verplicht, want we sluiten deze eenjarige opleiding wel af met een certificaat op mbo-niveau 2. We krijgen elke 2 weken les en moeten thuis ook zeker wat doen. Het huiswerk dat je meekrijgt, moet je uitwerken en samen met de praktijkopdrachten invoeren op je laptop en doorsturen ter beoordeling. Tot nu toe is de feedback die ik krijg positief en dat geeft een goed gevoel.

Tijdens de lessen is er naast nieuwe lesstof, ook ruimte voor vragen. Afgelopen week hadden we bijvoorbeeld breuken en machten. Dan krijg ik het gelijk warm. Het eerste stuk lukte nog wel, maar bij het tweede stuk kwam ik er niet uit. Het is natuurlijk ook zo lang geleden dat je rekenen op school hebt gehad, daar moet je echt weer inkomen. Het is fijn dat je er dan even over kunt praten en dat met een korte uitleg hoe je het moet uitwerken, de kwartjes vallen.

Verder maken we tijdens zo’n lesmiddag ook concreet praktijkopdrachten vanuit de lesstof die we leren. Dus met de theorie in de hand worden de werkvloer weer opgestuurd. Ontwikkelen doe je dan ook niet alleen uit een boekje, maar ook in de praktijk. Het automatisme in mijn werk is er wel, maar je krijgt toch een andere kijk op veiligheid en de processen doordat je hier in je opleiding mee bezig bent. Dat pas ik nu al toe op de werkvloer. Sommige kennis had ik nog niet en die leer ik nu, waardoor ik dingen sneller kan oppikken. Hierdoor kan ik meer meepraten doordat ik het totale proces nu nog beter overzie. Het maakt mijn werk ook leuker, want je krijgt een andere, bredere, kijk erop.

Aan het eind van de opleiding krijgen we een Proeve van Bekwaamheid, met een assessor van het ROC. Dan gaan we de fabriek in en worden er vragen gesteld over een specifiek onderwerp. Dat moet ik dan van het begin tot eind kunnen laten zien en uitleggen wat ik doe. In de praktijk aantonen, wat ik heb geleerd.

Ik ben blij en trots dat ik de stap heb gezet. Het is soms veel, maar je weet dat je met een jaar klaar bent en het levert mij heel veel op. Daar haal ik mijn motivatie uit. In eerste instantie dacht ik ook, ik werk fulltime, hoe combineer ik dit? Maar als je elke dag even een uurtje gaat zitten, ben je al een heel eind. Het is een kwestie van praktisch inrichten. Tegelijkertijd heb ik met deze stap ook een stukje onzekerheid weggewerkt, merk ik dat ‘leren’ nu wel lukt en dat is een mooi gevoel. Zo gespannen als ik de eerste les er heen ging, zo ontspannen ben ik nu tijdens de lessen.

Het is goed dat er een scholingsfonds er is en dat er een dergelijke kans geboden wordt. Als je het zelf moet bekostigen, doe je zoiets niet of minder snel. Dit haalt wel de drempel weg. Mijn werkgever betaalde de andere helft van de scholingskosten. Ze stimuleren ons ook absoluut als je laat zien dat je wat in je mars hebt en geven je de kans om je te blijven ontwikkelen en te groeien. Daar investeren ze ook in. Dat is belangrijk voor mij, dat je die kans krijgt en het is ook een stimulans voor iedereen op de werkvloer die nu werken als inpakker bijvoorbeeld. Dat ze door kunnen stromen door middel van scholing.

Ik kan nu nog niet zeggen of ik na deze opleiding verder ga met leren. Maar de nee die ik eerst voelde die is er niet meer. Dus als er hierna weer iets komt van een jaartje, dan misschien wel. Meerdere kortere cursussen doen wil ik zeker wel. Wellicht dat ik ooit in de toekomst ploegleider wil worden, hiervoor moet ik nog de nodige stappen maken. Bovenal moet ik daar zelf ook klaar voor zijn. Dat zien we als het zover is. Maar ik heb er inmiddels dus wel schik in, dus wie weet wat de toekomst brengt.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.