Hoe meer je weet, hoe meer je kunt.

Door mezelf te ontwikkelen kan ik stappen maken.

Ik zet nu wel die extra stap en dat zouden meer mensen moeten doen. Je helpt jezelf daar ook echt mee, want hoe meer je weet, hoe meer je kunt. Met meer kennis maak je het jezelf makkelijker, ook op de werkvloer.

Er was een tijd dat het mij niet lukte de kansen te benutten als het om scholing ging. Ik wilde toen wel, maar kon de juiste weg niet vinden en ben daarom maar fulltime gaan werken. Ik begon als uitzendkracht en merkte al snel dat ik dingen goed oppakte en leerde in de praktijk. Daarom werd ik intern ook opgeleid tot proces operator. Toch liep ik wel tegen het feit aan dat ik geen diploma’s had en dat belemmerde mijn doorgroeimogelijkheden. Daarnaast wil ik graag alles weten van hetgeen ik aan het doen ben. Ook de theorie. Ik wil het echt snappen en begrijpen.

Mijn leergierigheid heeft mij inmiddels al veel gebracht. Ik ben begonnen met een opleiding Allround Food Operator op MBO niveau 3. Daarna ben ik vorig jaar gestart met de opleiding vakexpert Voeding en Technologie niveau 4, bij het Zone College. Door deze opleiding kijk ik al heel anders naar het hele productieproces.

Naast algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen, heb ik les in techniek, bakkerijtechnologie, voedselkwaliteit en veiligheid interne en externe communicatie en microbiologie. We hebben deze lessen bij alle bedrijven waar wij, de studenten, werken. Tijdens een lesdag behandelen we eerst de theorie, die we daarna direct kunnen toetsen, zien en ervaren in de praktijk. Je leert van elkaar natuurlijk ook hoe andere bedrijven processen inrichten of omgaan met bepaalde vraagstukken.

Mijn praktijkbegeleider coacht mij ook op de werkvloer. Daarnaast kan ik binnen Europastry bij veel mensen terecht als ik dingen wil vragen die ik tegenkom. Nu ik inmiddels een leidinggevende functie heb, is het heel handig dat ik in deze opleiding al les heb gehad over interne en externe communicatie. Hier zijn we ook bezig geweest met conflicten op de werkvloer. Hoe ga je daarmee om en los je deze op? Dit heeft mij persoonlijk ook veel geleerd, want waar ik eerder een conflict liever vermeed, weet ik het nu gewoon rustig op te lossen. 

Ook de andere vakken zijn heel waardevol. Er zijn elke dag wel technische problemen met machines. Ik wil dan meedenken en meehelpen met de oplossing. En met alles wat ik leer bijdragen aan het optimaliseren van de processen op de werkvloer. Door mezelf te blijven ontwikkelen kan ik mijn doel realiseren en doorgroeien naar andere functies. Binnen Europastry bestaat deze mogelijkheid ook.  

Als senior procesoperator, waarbij ik andere mensen aanstuur, stimuleer ik collega’s vaak om vragen te stellen. Niet alleen maar aan de knoppen te draaien, maar je ook af te vragen wat bak ik en hoe? Met welke ingrediënten? En waarom in deze hoeveelheden? Ook vertel ik over mijn opleidingen en enthousiasmeer ik ze om zich ook meer te gaan scholen. Door de kennis op de werkvloer te vergroten, maak je namelijk ook een kwaliteitsslag als bedrijf.

Je moet natuurlijk wel doorzetten. En echt gemotiveerd zijn. Naast je werk en je lesdagen, thuis nog je huiswerk maken. Het scheelt dat mijn vrouw nog aan het HBO studeert en mij daardoor ook motiveert. Die motivatie geef ik dan weer door aan jongeren die ik spreek, die gestopt zijn met school. En ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert ook te investeren in zichzelf en de toekomst. 

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.