Twaalf jaar later solliciteerde ik bij CTT Hengelo en werd ik binnenvaartplanner. Door alle automatisering is er nu zoveel jaar later, al veel veranderd en gaat er nog meer veranderen. Het is een vak dat enorm boeiend is, maar ook een meer dan ruim 60-urige werkweek kent. De haven in Rotterdam draait 24/7 en dit betekent dat je ook ’s avonds en ’s nachts gebeld wordt.
Hoewel mijn hart hier ligt betekent dit toch, dat ik nu een stap aan het maken ben naar ander werk. In mijn gesprekken met loopbaancoach Ellen Kaufmann van het Loopbaanstation leerde ik mezelf nóg beter kennen. Werd ik mij bewuster van mijn talent. Namelijk, dat ik niet alleen als binnenvaartplanner, maar ook als scheidsrechter volleybal op hoog niveau, makkelijk in korte tijd kan beslissen, vooruit kan kijken en altijd vanuit een breed perspectief. Ellen’s kennis en kaliber is ongekend. Ze is concreet en spiegelt je vanuit warme betrokkenheid. Ellen hielp me niet alleen te ontdekken waar ik goed in ben en in te zien dat ik dit talent ook in een ander speelveld in kan zetten. Ze gaf me ook het duwtje dat ik dat besluit zelf moest nemen door de regie over mijn toekomst, in eigen handen te nemen.
Samen kwamen we uit op omscholing tot BOA. Een vak dat goed bij me past zegt ook mijn omgeving. Ik ben ook wel een beetje een handhaver. Dus dat klopt ook zeker. Aan omscholing beginnen is wel een proces. Ik ging eerst via internet op onderzoek uit. Lezen over de functie en de opleiding en wat je kunt verwachten. Ook mocht ik een kijkje gaan nemen in het werkveld van een BOA bij gemeente Hengelo en heb ik veel gehad aan de gesprekken met Pascal Pijnappel van de opleiding Buitengewoon BOA.
De opleiding zelf is pittig. Je worstelt je toch door zo’n 25 centimeter wetsboeken heen. Maar ik ben gedisciplineerd en het heeft me continue geboeid. Geen opleidingsdag was hetzelfde en de tijd stoof altijd voorbij. Stampwerk, maar ook veel praktijklessen met sessies met agenten, bespreken van filmpjes uit de praktijk, fysieke trainingen en oefenen van situaties met acteurs, zoals je ze straks in het werk ook tegenkomt. Mijn diploma’s heb ik inmiddels binnen. Ik heb zowel de basisopleiding gedaan als ook de BOA Plus.
Deze maand start ik met drie maanden werkervaring opdoen bij de gemeente Hengelo met als werkterrein Openbaar Domein. Dat is heel breed en het lijkt me een mooi begin. Ik neem de rust, de ervaring en het overzicht van mijn leeftijd mee. Dat is in dit werkveld wel gunstig. Vanuit je eigen ervaring kun je je immers ook inleven in anderen. Als scheidsrechter praat ik altijd over ‘fair play’. Dat vind je in volleybal terug, maar ook in het werk als BOA. Als je ziet dat iemand de fout in gaat, kun je bijsturen, waarschuwen. Als je geweld moet gebruiken, heb je de dialoog verloren.
Ik heb mede dankzij Ellen mijn drive en motivatie weer terug gevonden. Daarvoor heb ik van mijn huidige werkgever ook alle ruimte gekregen. Afscheid nemen van een beroep dat ik altijd met zoveel betrokkenheid en gevoel heb gedaan om uit elkaar te moeten gaan is niet prettig, maar het kan wel op een fijne manier.
En ik heb mogen ervaren dat ik door me te verdiepen, op een andere manier weer bij mijn passie ben uitgekomen. En ga nu met veel plezier verder in mijn nieuwe werk!