Als je wilt kun je veel!

Het ‘moest’ zo zijn!

Al enige tijd liep ik met het idee dat ik graag weer aan het werk wilde. Het liefst in de zorg, waarvoor ik ooit met een opleiding was gestart na mijn middelbare school, maar die ik door omstandigheden niet af heb kunnen maken. Eenmaal getrouwd, kwamen er kinderen en ben ik tien jaar mantelzorger geweest voor een mevrouw op leeftijd in onze straat. Doordat zij niet meer zelfstandig woont en de kinderen ouder zijn, kwam er ruimte. Ruimte om weer terug te gaan naar dat gevoel van vroeger, de wens om in de zorg te werken en me open te stellen voor de vraag: Wat is hierin mijn weg? Hoe realiseer ik voor mezelf scholing en werk in de sector waarin ik vroeger al wilde werken? 

Normaal kijk ik nooit in het Almelo’s Weekblad. Tot die ene keer. En precies in die week stond er een artikel in over Twents Fonds voor Vakmanschap. En ik dacht, dat is bijzonder! Ik heb me aangemeld en nadat bleek dat ik in aanmerking kwam als het gaat om de criteria, begon de zoektocht naar een geschikte opleiding. Ik wilde geen 4-5 dagen naar school, dat paste ook niet. Uiteindelijk kwam ik uit op een opleiding via de LOI. Een stage vinden bleek best lastig. Tot ik mijn horizon ook verbreedde richting de thuiszorg, omdat dat mij ook erg aansprak. 

Eenmaal in contact met Zorg Accent bleek ik daar heel welkom te zijn en stage te kunnen lopen en kon ik vorig jaar juli 2020 beginnen aan de opleiding. Tot december bestond dit alleen uit theorie, met tussentijds examens. Ik ben hier vol voor gegaan, waardoor ik in januari al begon met mijn stage. Deze duurde een half jaar. Op de stageplek doe je verschillende examenopdrachten. Aan het einde van mijn stage had ik nog een eindexamen, bestaande uit een theoretisch gedeelte en een aantal opdrachten. 

Toen ik klaar was met de opleiding kon ik bij heel veel thuiszorgorganisaties aan het werk, maar Zorg Accent heeft mij een kans gegeven toen ik een stageplek zocht, dus ik heb hier intern op een vacature gereageerd en werk nu met heel veel plezier in een leuk team in mijn eigen woonplaats.  

Zonder de scholingscheque van Twents Fonds voor Vakmanschap had ik het niet gedaan. Niet kunnen doen. Het feit dat je dit cadeau krijgt stimuleert ook enorm. Het maakt dat je er nog harder voor gaat omdat je het ook waar wilt maken. Ik wil dit al vanaf mijn 17e en heb hier 25 jaar op gewacht. Dus als er dan in je geloofd wordt en je krijgt zo’n kans, dan ga je er vol voor. Dat heb ik in ieder geval wel gedaan. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ik alles één jaar afgerond en behaald heb. Je mag drie jaar doen over deze opleiding, maar gemiddeld lukt het in anderhalf jaar. 

Mijn gezin en familie vinden het echt heel leuk dat ik nu werk en deze opleiding heb kunnen doen. Het is ook echt iets dat bij me past en ze gunnen me dit ook. Mijn kinderen zijn nu wat ouder dus er was ook ruimte voor mij om te studeren. Iedereen in mijn gezin stond er ook achter. Dat is wel belangrijk natuurlijk. Je moet er tijd voor hebben en gemotiveerd zijn. Als je wilt kun je heel veel denk ik. Ik moest wel wennen aan de manier van leren. Daar moest ik echt weer even inkomen. Het scheelt wel denk ik, dat ik niet gelijk voor het hoogste niveau ben gegaan. Ik ben eerst de basis gaan doen. Dat geeft mij ook meer zelfvertrouwen om straks verder te gaan. Nu eerst werkervaring opdoen en ik denk na over de verpleegkundige opleiding op niveau 4. Als ik het niet zo had gedaan weet ik niet of het zo gelukt was. Ik denk dat het belangrijk is goed te kijken waar je zit en wat je wilt. Leg de lat niet direct te hoog. 

Het hele traject heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven. Plezier in mijn werk. Meer en nieuwe contacten, met natuurlijk de mensen die je helpt maar ook met collega’s. Je ontwikkelt jezelf weer doordat je aan het werk bent. Als je weer dingen gaat doen kom je in nieuwe situaties terecht en dat zorgt voor nieuwe ontdekkingen. Het klopt helemaal wat ik nu doe. Dat wist ik eigenlijk ook al wel. Het is echt wat ik ooit heb gevoeld. Maar het wordt nu bevestigd. 

Dit is het. Dit wil ik. Dit past bij mij.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.