De sector Techniek & Energie, biedt me enorm veel mogelijkheden!

Soms weet je pas later wat je wilt.

In mijn geval was dat zeker zo. Hoewel ik in het verleden een MBO 4 marketing en communicatie heb afgerond vond ik dat toen, tijdens deze opleiding al niet meer leuk. Je moet vrij jong een keuze maken en ik wist destijds nog niet goed wat ik wilde.

De studie bedrijfskunde daarna bleek ook niet mijn ding, dus ben ik na het 2e jaar gestopt. Ik kwam vervolgens terecht bij de Grolsch als operator, ervan overtuigd dat ik met mijn handen wilde werken. Dat is ook zo, maar gaandeweg kwam ik erachter dat ik dit wel wil kunnen combineren met denkwerk en dat miste ik in mijn werk. Daarom ben ik gaan rondkijken in welke functies ik dit terug zou vinden. Ik ben ook op een leeftijd dat ik nadenk over een baan die toekomst heeft.

Toen mijn zus zonnepanelen liet leggen op haar huis en ik alles wat daaraan vooraf ging al erg interessant vond, heb ik gevraagd of ik mee mocht kijken met het bedrijf dat dit uitvoerde. Dat mocht. Ik vond het dermate leuk dat ik daarna de stap heb gezet om een paar weken mee te lopen, om te kijken of dit mijn toekomst kon zijn. Voor het leggen van zonnepanelen werk je met je handen maar heb je ook de opgave om wet- en regelgeving op te volgen en logisch na te denken. Het is heel veel rekenwerk (waar ik vroeger al goed in was) omdat je met hoge stroom werkt en je moet goed nadenken welk materiaal je gebruikt. Oftewel: Ja, dit werk sprak mij heel erg aan. Daarnaast zag ik steeds meer zonnepanelen en is verduurzamen belangrijk voor de toekomst.

Toen ik wist dat ik dit wilde gaan doen en me dus wilde omscholen ben ik op zoek gegaan naar een opleiding en vond ik op internet de scholingscheque van Twents Fonds voor Vakmanschap. Hiermee kon ik 50% van de scholingskosten betalen. Bijzonder fijn, want daardoor kon ik veel eerder met de opleiding beginnen, dan als ik het totaalbedrag zelf bij elkaar had moeten sparen. Hierdoor ben ik nu al klaar en kan ik solliciteren. Normaliter draagt een werkgever meestal 50% bij, ik heb zelf de andere 50% betaald. Zo graag wilde ik deze stap ook maken.

De opleiding die ik deed, is een versnelde opleiding die vooral door elektriciens wordt gevolgd, die dit werk al langer doen. Het was best heel pittig, maar ik heb het gelukkig in 1x gehaald. Ik heb nu een certificaat voor zonnestroominstallatie op het dak, onder het dak en ik ben geslaagd voor het onderdeel ontwerper/adviseur.

Soms weet je pas later wat je wilt. Het niveau waar je ooit begint zegt ook niets over waar je uitkomt. Het gaat erom of je ervoor gaat, ja of nee. En dat heb ik gedaan. Niet iedereen vindt ontwikkelen belangrijk. Sommige blijven werken waar ze werken, zelfs als ze het niet leuk vinden. Ik heb dat niet. Ik wil me echt ontwikkelen. Maar ik begrijp ook dat het soms moeilijk is om te veranderen. Mensen durven ook vaak niet zo’n stap te maken. Spelen op safe en blijven doen wat ze al deden. Of ze krijgen vanuit huis dit soort dingen niet mee omdat ouders het spannend vinden en verder groeien of iets anders willen gaan doen, niet stimuleren. Omdat de baan die je hebt betekent dat je werk hebt en dus inkomen en zekerheid. En dat zet je niet zomaar op het spel is de gedachte.

Toch is het absoluut belangrijk om de mogelijkheid tot scholing aan mensen mee te geven en ik kan het iedereen aanraden. Het is een kwestie van doen en durven. Dat dit vuurtje bij mij aangaat komt wel van nature. Ook doordat ik naar andere mensen kijk die ook iets bereiken en ik dan denk: ‘waarom ik niet.’ Dat is wel de mentaliteit die zorgt dat je stappen maakt.

Iedereen in mijn omgeving is supertrots dat ik deze switch heb durven maken. Je moet er wel zelf achteraan en in beweging komen. Ga op onderzoek uit, ook al heb je nog een klein beetje twijfel. Je weet het niet voordat je het gedaan hebt, dus als je ergens een interesse hebt, moet je ondanks de twijfel gewoon de stappen zetten. Dat werkt.

Deze sector, Techniek & Energie, biedt me enorm veel mogelijkheden qua werk. Nu en in de toekomst. Ik kan in loondienst voldoende werk vinden, maar ook als ZZP’er aan de slag als onderdeel van een installatieteam en samenwerken aan grotere projecten. Het werken op een zonnepark, waar we voor dit blog een foto maakten, lijkt me ook echt fantastisch. Bijvoorbeeld als projectleider. Dat is iets waar ik wel naar toe wil werken.

Er is al een werkgever die heeft toegezegd dat ik op gesprek kon komen zodra ik het diploma had, daar ga ik volgende week naar toe. Maar ik heb meer aanbiedingen en ga goed kijken welke plek het beste bij me past. Dat komt zeker goed. Ik zie het zonnig tegemoet.


Foto: Annabel Jeuring

Locatie: Zonnepark De Kromhofsweg van Enschede Energie
Enschede Energie werkt in de gemeente Enschede samen met inwoners aan verduurzaming. De lokale opwek van duurzame energie is daar een goed voorbeeld van. Dit zonnepark voorziet na oplevering in de stroombehoefte van ongeveer 330 huishoudens. Sluit je aan bij de lokale duurzaamheidscoöperatie. Maak de lokale opwek van duurzame energie mede mogelijk en verdien een mooi extraatje. Kijk op www.enschede-energie.nl/iksluitmijaan voor de mogelijkheden.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.