Liefde gaat door de maag!

En lekker eten maakt gelukkig. Mede dankzij de opleiding die ik heb gedaan, heb ik nu een baan waar ik me fijn bij voel en kan ik mensen iets meegeven. In elk bord dat ik serveer zit aandacht, warmte en passie. Want ik kook met mijn hart. Daar word ik dan weer gelukkig van!

Via de gemeente ben ik bij IKBINDR terecht gekomen. Ik had al eerder een opleiding geprobeerd, maar doordat ik al wat ouder was dan de mensen met wie ik toen op school zat, werkte dat niet echt. Daarom ben ik met mijn jongerencoach gaan kijken wat er verder mogelijk was. Zij heeft toen voorgesteld om me aan te melden. Ik ben eerst gaan praten. Omdat ik koken altijd al hartstikke leuk vond, dacht ik, waarom dat niet combineren met hier ook werk in vinden. Ik had sterk de behoefte om een opleiding te doen die bij me paste. Dat was eerder nog niet gelukt, maar wel iets waar ik naar op zoek was. Ik heb vervolgens een scholingscheque aangevraagd, ben begonnen aan een verkorte opleiding om in de keuken aan de slag te kunnen en ben stage gaan lopen bij de Twentsche Foodhal, waar ik nu ook werk. Met het diploma dat ik nu heb, kan ik echter ook elders aan de slag.

Tijdens de opleiding heb ik stage gelopen bij diverse keukens, maar nu werk ik in de keuken van Los Tacos, mijn favoriete keuken. Wat fijn was, is dat we tijdens de opleiding ook sociale vaardigheden als vak hadden. Dat is ook echt wel belangrijk om te leren, want je werkt niet alleen in de keuken, maar je hebt ook veel contact met de bezoeker. Ook moet je goed met collega’s kunnen communiceren. Dit leer je allemaal tijdens deze lessen. Daarnaast leer je hoe je een CV moet maken of solliciteert. Ook maakten we excursies naar leveranciers. Wat ook een fijn gedeelte van de opleiding was, was het onderdeel waarmee we door middel van een kaartje aan elkaar geven, met daarop een woord als bijvoorbeeld grappig of betrouwbaar, de ander vertelden hoe we hem/haar zagen. Dat helpt je verder in je eigen presentatie en je wordt je hierdoor ook meer bewust wat anderen in jou zien en wat je uitstraalt.

Zonder de bijdrage van de scholingscheque had ik deze opleiding niet kunnen doen, want ik had hiervoor een uitkering. Ik ben dan ook enorm blij dat ik deze kans heb gekregen. Mijn omgeving vindt dit ook echt bij me passen en is trots op me dat ik het diploma heb gehaald en nu werk heb. Zelf ben ik dat ook.

Ik heb in korte tijd heel veel geleerd. Over het werken in een keuken, over mezelf en het dagelijks leven. Anderen die net zoals ik zoekende zijn, kan ik alleen maar aanraden dit ook te gaan doen. Ook al is de drempel voor jezelf soms moeilijk om bijvoorbeeld naar school of je stage te gaan, doe dat dan toch wel, je krijgt energie als je er eenmaal bent. Zo heb ik dat ook ervaren. Je wordt gedurende dag blij. Je bent uit huis, onder de mensen en je bent echt iets aan het doen. Sommige dagen zijn lastiger dan andere dagen, maar je kunt dan wel denken aan het eind van de dag: ik heb het wel gedaan!

Ik werk nu anderhalve maand bij de Twentsche Foodhal. Ik wil hier eerst een tijdje mezelf verder ontwikkelen en dan misschien op termijn wel weer cursussen volgen om andere keukens te leren kennen. Over een paar jaar wil ik misschien een reizende kok worden, naar andere landen om ervaringen op te doen. Dat is het mooie aan kok zijn, je kunt overal in de wereld aan het werk. Het allerbelangrijkste is dat ik het heel erg leuk vind en nu weer vooruitkijk.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.