In gesprek met Manon Groote Punt van Europastry in Oldenzaal

Europastry is één van de werkgevers die al lid werd van IKBINDR Zakelijk en dus als werkgever 50% bijdraagt in de scholingskosten van werknemers. ‘Een groeiende organisatie kan niet zonder goed geschoold personeel. Snelle groei vraagt daarin veel flexibiliteit, ook van de werknemers. In hen investeren, vinden we dan ook belangrijk,’ vertelt Manon.

‘Niet alleen omdat de technologische ontwikkelingen vragen om meer kennis van alle processen, maar ook om collega’s te behouden binnen Europastry. Daarnaast willen we het werk uitdagend en interessant houden. Door te investeren in Leven Lang Ontwikkelen staan werknemers met meer kennis en kunde achter de verschillende machines, maar kunnen ze ook doorstromen naar andere functies.’

Op de vraag waar de grootste uitdaging ligt, antwoordt Manon, dat dit toch wel het vinden van geschikte medewerkers is. ‘De grootste verandering in het productieproces is natuurlijk de automatisering. Operators moeten machines bedienen, die nu computergestuurd zijn. Het beroep is daardoor veel technischer geworden. Als operator moet je weten wat je moet doen als er een storing is. Hiervoor is kennis hoe de machine in elkaar zit noodzakelijk en je moet ook de automatiseringssystemen kennen waar je alle procesinformatie in moet zetten. Het kennisniveau is daarmee hoger geworden, dus is scholing erg belangrijk.’

We stimuleren dat ook. Door bijscholing mogelijk te maken voor bestaande medewerkers. Maar ook nieuwe medewerkers die geschikt zijn voor een baan als procesoperator, bieden we een opleiding aan, samen met Twents Fonds voor Vakmanschap. We kijken samen met opleiders in de regio naar verdere mogelijkheden zowel op MBO niveau 3 als 4.

Een voorbeeld van zo’n opleider is het Zone College, die qua flexibiliteit mee kan bewegen. We werken in ploegen en dat betekent dat het scholingsprogramma hierop afgestemd moet worden. Werknemers die een opleiding volgen, krijgen op de lesdagen vrij om naar school te gaan.Eén van de werknemers die al met een opleiding bezig is, is Mustafa. Hij is vorig jaar begonnen aan zijn opleiding Vak expert Voeding en Technologie, MBO niveau 4, bij het Zone College. Hiervoor deed hij een niveau drie opleiding Allround Food Operator. Mustafa kwam zonder diploma’s bij ons binnen, maar is erg gedreven en leergierig. Met alle scholing die hij al gedaan heeft en nu doet, maakt hij mooie stappen binnen Europastry. Nu en in de toekomst. Wij zeggen ook altijd: Groei mee met Europastry en werk aan je toekomst! Zo groei je zelf ook!

Mustafa’s blog lees je hier

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.