In gesprek met IKBINDR Zakelijk lid Hoppenbrouwers Techniek Almelo

In de techniek is er niet alleen de laatste jaren veel veranderd, maar ook de komende jaren verandert er nog enorm veel. Zonder scholing is dit niet bij te houden. Daarnaast worden er tegenwoordig meer eisen gesteld vanuit wet- en regelgeving, wat betekent dat je ook andere en meer specifieke certificaten nodig hebt, om het onderhoud te kunnen blijven doen. Milieu is daarbij het keyword. Het bewustzijn hierop zorgt voor de grootste veranderingen en vragen een gedegen aanpak van de milieutechnische aspecten. Dit zorgt ook voor een andere opleidingsbehoefte, zoals bijvoorbeeld een opleiding F-gassen.


Een ander aspect is, dat er veel wordt gebouwd, door minder mensen. Deze verandering vraagt meer flexibiliteit en snelheid. Wij hebben als bedrijf ingezet op Prefab en dat realiseren we hier in de fabriek. Prefab vergemakkelijkt de processen. Door hierin slimmer te werken, kun je meer werken met leerlingen of zij-instromers qua kennis. En dat is ook nodig. Hiermee kun je op de bouw de gewenste snelheid halen en je meer ervaren personeel kun je specifieker inzetten.

In een branche als de installatietechniek stromen er jaarlijks vanuit de schoolbanken namelijk niet genoeg mensen in. We zetten daarom hoog in op zij-instromers. Deze groep, die in een andere branche of functie niet langer met plezier naar hun werk gaan of bijvoorbeeld niet meer alle weekenden willen werken zoals gebruikelijk is in de retail en horeca, zijn vaak al iets meer ervaren, verder in hun leven en intrinsiek gemotiveerd. Met goede scholing zijn ze hierdoor sneller op het vaktechnische niveau dat nodig is voor de functie die ze invullen. Samen met de zij-instromer kijken we welke functie dat is. Door het voeren van meerdere gesprekken, maar ook het meelopen- en werken in de praktijk ontdekken we waar iemand warm voor loopt en aanleg voor heeft. En natuurlijk kijken we naar iemands wensen en ambitie. Vanuit dit vertrekpunt stellen we een plan op, hoe dit te bereiken. Scholing is daarbij een belangrijk onderdeel.

Na de zomer openen we in onze vestiging te Almelo ook een praktijkschool. Daar zijn we heel enthousiast over. Dit is niet alleen heel waardevol voor de leerlingen en de zij-instromers. Ook voor andere werknemers is dit mooi. Wil een elektromonteur bijvoorbeeld koeltechniek erbij gaan doen, dan kan hij straks eerst in de praktijkschool kijken of dit wat voor hem is. Voor de leerlingen is dit een verplicht onderdeel van het traject dat ze doorlopen. Onze senior medewerkers zijn de praktijkopleiders. Ze zijn een verlengstuk van de reguliere opleiding. Met deze praktijkschool motiveren en prikkelen we onze medewerkers. Mensen kunnen met specifieke vragen terecht bij vakcollega’s en zich zo blijven ontwikkelen.

Belangrijk is om daar als werkgever ook goed over in gesprek te gaan met iemand. Te kijken wie iemand is, waar iemand past. En dat inpassen in het Leven Lang Ontwikkelen. In het geval van Jacco, die met een scholingscheque van Twents Fonds voor Vakmanschap en een bijdrage van ons als werkgever de opleiding F-gassen deed, betekent dit voor hem verbreding van zijn kennis en meer variatie, dat zijn werk nu nog leuker maakt. Hij kan nu op één project meerdere dingen doen. Zijn blog lees je hier.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.