In gesprek met Elles Leus – Oude Breuil

Loopbaanconsulent Elles van het Loopbaanstation, zet je in beweging! 

Life- en loopbaancoaching
Het Loopbaanstation in Almelo (LBS) richt zich op life- & loopbaancoaching en is al ruim 4 jaar samenwerkingspartner van Twents Fonds voor Vakmanschap. Wij, als loopbaanconsulenten bij LBS stimuleren mensgericht ondernemen, zetten medewerkers in beweging en brengen werkgevers met elkaar in verbinding. Ons doel is zorgen dat mensen duurzaam inzetbaar blijven op een voor hen passende en fijne werkplek. Daarnaast motiveren we mensen in te zetten op Leven Lang Ontwikkelen. Eén van de elementen die belangrijk is om de duurzame inzetbaarheid te realiseren. Ook dat draagt bij aan werkgeluk, blijkt uit ervaringen van werknemers die we begeleiden.

Het is tegenwoordig normaal om een coach in de arm te nemen als je vast loopt in je loopbaan. Een professional die je ondersteunt in de weg die je wilt gaan. “Het antwoord zit al in je, zeg ik altijd tegen mijn coachees. Ik ben alleen de tolk die het voor jou boven tafel krijgt en het helder maakt, waardoor je weer verder kunt.”

Twents Fonds voor Vakmanschap
Naast de life- & loopbaancoaching voor Loopbaanstation zijn we ook loopbaanconsulenten voor Twents Fonds voor Vakmanschap. Dit fonds helpt mensen uit Twente een om- of bijscholing mogelijk te maken door het aanbieden van een loopbaangesprek en een scholingscheque. Als Loopbaanstation voeren we deze gesprekken met de deelnemers die zich aanmelden. We motiveren, adviseren en begeleiden hierbij in de opleidingskeuze en toetsen de aanvragen voor een scholingscheque.

Het loopbaangesprek
In deze gesprekken kom ik van alles tegen. We krijgen aanvragen van mensen die al precies weten wat ze willen doen qua opleiding en die alles zelf al hebben uitgezocht en alleen nog wat begeleiding nodig hebben op het gebied van planning bijvoorbeeld. Of die de richting al wel weten, maar nog hulp kunnen gebruiken bij suggesties voor een leerwerkplek of welke opleiding het meest passend is. Ook ondersteunen we mensen die voor zichzelf willen beginnen of willen switchen van branche. De grootste groep zijn de werkenden die verdieping zoeken in hun huidige functie of die door het doen van een opleiding of cursus een andere functie gaan invullen bij het bedrijf.

In dit werk kom ik ook leuke verrassingen tegen zoals Miranda. Miranda was zelfstandig pedicure. Na haar verhuizing stopte ze met haar eigen praktijk en had vervolgens meerdere uitzendbanen. Totdat ze ging werken als productiemedewerker. Een onderdeel van dit productieproces was laswerk en dat ging ze na een tijdje toch proberen. Ze bleek een natuurtalent in lassen! En dat was voor haar de aanleiding om het lassen professioneler aan te pakken en te onderbouwen met een lasopleiding
TIG 1.

Vrouwen in de techniek
Wat ik zo stoer vind is dat ze de stap richting dit technische werk heeft gezet en het laswerk “gewoon” aangepakt heeft. In mijn ogen zouden veel meer vrouwen in de techniek kunnen werken. Het blijkt nog steeds een grote stap voor vrouwen om zich in deze mannenwereld te begeven. Toch biedt deze sector veel mogelijkheden, ook zeker voor vrouwen!

Toen Miranda haar diploma behaalde heb ik haar gefeliciteerd, en ook direct gevraagd of ze zich verder nog verder ging scholen in dit vakgebied. Dat wilde ze graag en dus heb ik haar ook geholpen met haar vervolg aanvraag voor de lasopleiding TIG 2. Ik vind het geweldig dat ze zich verder ontwikkelt en doorgroeit in haar werk als lasser en fijn dat wij vanuit Twents Fonds voor Vakmanschap haar hierin financieel kunnen ondersteunen.

Meer weten over mijn werk en wat we voor jou als werknemer of werkgever kunnen doen? Kijk dan op onze website!

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.