Ontwikkelen en blijven ontwikkelen.

We doen niets anders bij Steggink Metaal. De meeste jongens die hier binnenkomen zijn een jaar of zeventien. Sommigen hebben al iets aan scholing gedaan, sommigen nog niet. In beide gevallen sturen we ze actief richting school en blijven we ze stimuleren om zich te ontwikkelen. 

Twente heeft veel industrie en is minder bevolkt dan de Randstad. Dat betekent dat je medewerkers ook moet motiveren om zich te blijven bijscholen om zo het gekwalificeerde personeel te krijgen dat je nodig hebt in je processen. Door automatisering en nieuwe technologie veranderen deze processen ook en is het noodzakelijk om in je personeel te investeren. Dat doen we door ze op te leiden op het gebied van buigen en lassen. Dat is waar we bij Steggink goed in zijn.

We voeren bijvoorbeeld alle assemblage van speciale frames en buizen uit, voor de fietsenbranche. We maken het framework voor elektrische stepjes en we maken speciale bezorgfietsen. Bijvoorbeeld een speciale transportfiets voor de post. Maar we zijn ook bezig met een grotere en hogere transportkar. Het is bijna een soort busje, waarbij er aan de voorkant een fiets gemonteerd wordt. Dit transportmiddel gaat straks de zogenaamde last mile uitrijden met allerlei pakketten vanuit hubs buiten de stad, richting bedrijven en inwoners in de stad.

Mobiliteit wordt steeds belangrijker. Vooral de milieuvriendelijke varianten. Het is het alternatief voor een auto in de grote steden. De markt en de vraag vanuit de markt verandert dus ook. Dat betekent dat mee blijven bewegen met alle ontwikkelingen. En ook onze jongens begeleiden als het gaat om Leven Lang Ontwikkelen. We hebben een interne opleidingscoördinator, voorheen een leraar. Hij bewaakt de planning van alle scholing die gevolgd wordt, de kwaliteit en de voortgang. Wekelijks voert hij gesprekken met de medewerkers die scholing volgen, informeert naar huiswerk, toetsen en wat wij als werkgever daarin kunnen betekenen. Daarnaast hebben we jaarlijks twee gesprekken waarin we samen om tafel gaan om te bespreken hoe het gaat en wat iemands wensen zijn qua opleiding of doorgroei.

Het mooie is dat ze ook intern kunnen doorgroeien. Binnen Steggink in Oldenzaal, maar ze kunnen ook naar Ootmarsum als ze een niveau 4 lascertificering gehaald hebben. Daar produceren we andere producten met andere eisen wat betreft lastechnieken. Dit is mooi voor hun eigen ontwikkeling, maar ook goed voor de doorstroom in onze organisatie. Uitstroom naar andere bedrijven is er ook, omdat iemand meer de breedte in wil qua werk bijvoorbeeld. Dat is ook prima en het is een natuurlijk verloop. Als er iemand weg gaat, komt er ruimte voor iemand anders om zich te ontwikkelen. Wij vinden dat niet zonde van de investering die we gedaan hebben in iemand. Want als je goed bent voor je mensen, gaan ze met een positieve gedachte weg en zullen ze Steggink ook aanbevelen bij een ander om te gaan werken.

In de toekomst zullen we steeds meer moeten automatiseren, omdat het aanbod van personeel minder is geworden. Hoe meer je werkprocessen stroomlijnt, hoe beter het is. Voor de kwaliteit en de efficiency. Hierdoor kunnen er ook mensen instromen zonder opleiding. Als je als bedrijf je processen namelijk goed op orde hebt en je bestaande mensen het meer specialistische werk kunnen doen doordat ze hiervoor opgeleid zijn, dan kun je andere mensen in laten stromen die nog geen opleiding hebben voor de meer eenvoudige werkzaamheden. Wij werken op deze plekken bijvoorbeeld met mensen met een zogenaamd rugzakje en ook de eerste statushouders hebben hier een baan gevonden. De geschoolde medewerkers op de vloer, begeleiden en leren hen de basis en daarmee zorgen we dat ook deze groep een goede plek krijgt in de organisatie.

Soms moet je iemand ook eerst een jaar het vertrouwen geven dat hij het kan. Heeft iemand geen diploma behaald, maar weet je dat hij wel mee kan komen. Dan helpt het om eerst dat vertrouwen te realiseren op de werkvloer en dan pas aan scholing te beginnen. Soms is niveau 1 het niveau dat met hangen en wurgen gehaald wordt. Dan is dat maximaal haalbaar en moet je realistisch zijn en het daarbij laten. Belangrijk is goed luisteren en inspelen op wat zich aandient.

Robbin is een heel mooi voorbeeld van Leven Lang ontwikkelen. Hij kwam binnen via het praktijkonderwijs en liep hier stage. Hij had voor zichzelf heel duidelijk dat hij in de Metaal wilde werken, maar had geen scholing in die richting. Voor jongens die zo gemotiveerd zijn als Robbin, is de deur altijd open en hebben we gezegd: kom maar lassen en oefenen zoveel als je wilt. Hij werkte daarnaast ook op de zaterdagen bij ons. Buiten zijn stage-uren heeft hij zich daardoor heel erg ontwikkeld en was zijn niveau in de praktijk goed. We hebben hem na de stage een baan aangeboden en hij is toen gestart met de entree opleiding. Dat haalde hij met gemak en is toen doorgestroomd naar niveau 2. Tussendoor heeft hij ook nog eens 4 lasdiploma’s gehaald. Alles ging van een leien dakje. Afgelopen jaar heeft Robbin daarom niveau 3 gedaan, met wederom een aantal extra lasdiploma’s als verdieping.

Hij heeft zich enorm ontwikkeld en intern ook de kansen gekregen om zich door te ontwikkelen. Hij doet nu qua werk wat we voor ogen hadden toen hij aan dit traject begon. Robbin kan zelfstandig het voortraject opzetten bij het maken van een grote serie en hij weet hoe hij andere jongens moet begeleiden in dat proces bijvoorbeeld. Hij werkt nu 4 dagen hier en daarnaast in zijn eigen onderneming, waar hij heel blij van wordt. Daar bewegen we ook in mee, want dan heb je een win-win. In september begint hij met niveau 4. Alle investering in hem heeft zich zeker al terugbetaald. Het is een jongen waar je van op aan kunt en we zijn trots op wat hij heeft bereikt.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.